Odsherredskunstnerne har været et begreb i dansk kunsthistorie siden 1930-erne, hvor egnens afvekslende landskab og smukke klare, blålige lys fik mange kunstnere til at slå sig ned der. 

Deres mål var først og fremmest at skildre naturen og landskabet  på samme måde som det ses hos malerkolonierne i Skagen og på Fyn. 

Efter 1960 flyttede endnu flere kunstnere til området, og det kunstneriske fokus flyttede sig delvist fra landskabsmaleriet til en større mangfoldighed i udtrykket. 

I dag findes en mange forskellige stilarter repræsenteret hos kunstnerne i Odsherred, og der er et sort og varieret udbud af kunst og kunsthåndværk.  

Odsherred blev i 2014 udnævnt til Geopark under Unesco. Mit billede herunder blev sammen med 4 andre odsherredskunstneres bidrag udnævnt til Plakat for Geoparken 2014. 

Johan Thomas Lundbye var en af de første malere, som skildrede Odsherreds Landskab. 

Efterårslandskab. Hankehøj ved Vallekilde. 1847. 

Om Sommergalleriet Udstillinger Odsherred og Kunsten Øen og Drømmen Foredrag og Kurser Kontakt 

 

Odsherred og Kunsten 

Et begreb, et forum og et mødested for kunst. 

At male landskaber er for mig en lidt anderledes måde at arbejde på, men det er samtidig en måde at fordybe sig i erindringer fra min barndom, hvor jeg voksede op i Odsherred, der var hjemsted for mange landskabsmalere.

Min første erindring om en maler, handler om den meget dygtige odsherredsmaler Karl Bovin, som lå på ryggen på vejen uden for vores sommerhus ved Havnsø og spillede fløjte eller trompet. Jeg var omkring 5 år gammel, og nogle dage senere fandt jeg ham siddende med sit staffeli og en palet fyldt med mange smukke farver, som jeg stadig husker tydeligt, fordi de gjorde så stort et indtryk på mig. Jeg kan stadig se farvernes placering på paletten, hvor især den røde, det var vistnok en lys cinoberrød, fascinerede mig. Da jeg blev ældre, mødte jeg mange af malerne deroppe som Poul S. Nielsen og Holmer Trier. 

Dengang havde jeg naturligvis ingen anelse om, at jeg selv end dag ville blive billedkunstner, og skønt jeg normalt arbejder med andre problemstillinger og metoder, så vil jeg gerne vise min respekt ved at male landskaber overfor de mennesker, som gjorde min barndom smuk, ikke kun malerne, men også min mor (Ida Frøkjær-Jensen)  Jaja og fru Jaja, (Kitte og Herman Jacobsen) og alle de mange andre, som jeg har de bedste minder om. 

For øvrigt fandt jeg hurtigt ud af, at landskabsmaleri styres af helt de samme regler som andre former for maleri.  

Eksempler på dem, der kom før og som stadig er en stor inspiration gennem deres følsomme og dygtige beskrivelse af landskabet i Odsherred. 

   

Kalle Bovin. Vej i Odsherred. 

Kaj Ejstrup. Landskab. 

 

 

 

 

Holmer Trier. Gammel Hørve. 

Poul S. Nielsen. Landskab. 

   

   

Laurits Hartz. Landskab.